Informacija

Koja je ova ptica grabljivica?

Koja je ova ptica grabljivica?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nedavno sam slikao ovu pticu kako leti po Ženevi, Švicarska:

U početku, i zato što je bilo svijetlo, a predmet je bio protiv svjetla, mislio sam da je to jednostavno bilo drugo Buteo buteo kao što ih ima mnogo ovdje. Sada, ako malo podesim svjetlinu i kontrast u Lightroomu, mogu biti 99% siguran da to nije Buteo buteo a moj um ide više na a Pernis apivorus, što je još jedna ptica grabljivica prisutna u regiji ljeti (svibanj-rujan).

Može li mi netko reći jesam li u pravu i koje se oznake polja mogu zaključiti iz moje slike da bih bio siguran da je to prava ptica?


Lijepa fotografija - Da, složio bih se s tobom, trake na repu i krilima sugeriraju da se radi o medonoscu Pernis apivorus

http://www.birdwatch.co.uk/categories/articleitem.asp?item=995 http://www.gobirding.eu/Photos/HoneyBuzzard.php

Fotografija Dominica Mitchella http://www.birdingetc.com


Accipitriformes

The Accipitriformes ( / æ k ˈ s ɪ p ɪ t r ɪ f ɔːr m iː z / , od latinskog accipiter/accipitri- "jastreb" + nova latinica -formes "koji imaju oblik") red je ptica koji uključuje većinu dnevnih ptica grabljivica - uključujući jastrebove, orlove, supove i zmajeve, ali ne i sokolove.

Dugo je vremena većina smatrala da se oni uključuju sa sokolovima u Falconiformes, ali mnogi autoriteti sada priznaju zaseban Accipitriformes. [2] [3] [4] [5] DNK studija objavljena 2008. godine pokazala je da sokolovi nisu usko povezani s Accipitriformes, već su bliži papigama i vrbaricama. [6] Od tada je podjelu i stavljanje sokola uz papige u taksonomskom redu usvojio Južnoamerički klasifikacijski odbor (SACC) Američkog ornitološkog društva [7] [8] [9] svoju sjevernoameričku klasifikaciju Odbor (NACC), [10] [11] i Međunarodni ornitološki kongres (IOC). [12] [13] Britanski savez ornitologa već je priznao Accipitriformes, [14] te je prihvatio potez Falconiformes. [15] Prijedlog temeljen na DNK i klasifikacije NACC-a i IOC-a uključuju supove Novog svijeta u Accipitriformes, [6] [10] dok SACC klasificira supove Novog svijeta kao poseban red, Cathartiformes.


Vrste raptora

U svijetu postoji više od 560 vrsta grabljivica. Uobičajene i poznate klasifikacije grabljivica i primjeri popularnih grabljivica uključuju:

  • Accipiters - Jastreb oštre šine, Cooperov jastreb, sjeverni jastreb
  • Buteos - Jastreb crvenorep, jastreb žutoglavi, šumski zugar
  • Orlovi - Orao ćelav, suri orao, Stellerov orao
  • Sokoli - Siv sokol, američka vjetruša, euroazijski hobi
  • Harriers - eja eja, blijedi eja, eja piga
  • Jastrebovi - Jastreb širokih krila, jastreb crvenih ramena, jastreb sivi
  • Zmajevi - Zmaj lastavica, zmaj puž, zmaj brahman
  • Osprey - Samo jedna ptica u ovoj klasifikaciji, orao
  • Sove - Sova ušarka, velika rogata sova, velika siva sova
  • supovi - Andski kondor, pureći sup, kraljevski sup

Svaka od ovih vrsta grabljivica ima jedinstvene karakteristike koje ih međusobno razlikuju, ali svi dijele osobine i ponašanja koja ih čine pticama grabljivicama.


Sadržaj

Ovaj srednje veliki jastreb je otprilike srednje veličine između sivog sokola (Falco peregrinus) i crvenorepi jastreb (Buteo jamaicensis). Harrisovi jastrebovi imaju duljinu od 46 do 59 cm (18 do 23 in) i općenito imaju raspon krila od oko 103 do 120 cm (41 do 47 in) [5] [6] Ovi jastrebovi imaju smećkasto perje, crvenkasta ramena i rep perje s bijelom bazom i bijelim vrhom. [7]

Pokazuju spolni dimorfizam pri čemu su ženke veće za oko 35%. U Sjedinjenim Državama prosječna težina odraslih muškaraca je oko 701 g (1,545 lb), s rasponom od 546 do 850 g (1,204 do 1,874 lb), dok je prosjek odraslih žena 1029 g (2,269 lb), s raspon od 766 do 1.633 g (1.689 do 3.600 lb). [8] [9] Imaju tamnosmeđe perje s kestenjastim ramenima, oblogama krila i bedrima, [10] bijelo na bazi i vrhu repa, [11] duge, žute noge i žuti cere. [12] Vokalizacija Harrisovog jastreba vrlo je gruba. [5]

Maloljetničko uređivanje

Maloljetni Harrisov jastreb uglavnom je prošaran bujnošću i djeluje puno svjetlije od tamnih odraslih jedinki. Kada su u letu, donja strana krila mladunaca obojena je smeđim prugama. Na prvi pogled mogu izgledati za razliku od odraslih, ali identično perje kestena pomaže pri identifikaciji. [12] [ potrebna provjera ]

Podvrsta Uredi

Postoje tri podvrste Harrisovog sokola:

  • P. u. nadređeni: pronađeno u Baja California, Arizona, Sonora i Sinaloa. P. u. nadređeni vjerovalo se da ima duže repove i krila i da je više crnkast od P. u. harrisi. Međutim, veličina uzorka izvorne studije bila je prilično mala, sa samo pet muškaraca i šest žena. Kasnija istraživanja su zaključila da ne postoji tako jaka fizička razlika kao što se prvotno pretpostavljalo. [13] Druge ekološke razlike, poput geografske širine, također su iznesene kao argumenti protiv valjanosti segmentacije podvrsta. [14]
  • P. u. harrisi: nalazi se u Teksasu, istočnom Meksiku i velikom dijelu Srednje Amerike. [14]
  • P. u. unicinctus: nalazi se isključivo u Južnoj Americi. Manja je od sjevernoameričke podvrste. [14]

Harrisovi jastrebovi žive u rijetkim šumama i polupustinjama, kao i u močvarama (s nekim drvećem) u nekim dijelovima svog područja (Howell i Webb 1995.), uključujući i močvare mangrova, kao u dijelovima njihova područja u Južnoj Americi. [15] Harrisovi jastrebovi su stalni stanovnici i ne migriraju. [14] Važne grede i oslonce za gnijezda osiguravaju raštrkana veća stabla ili druge značajke (npr. električni stupovi, rubovi šuma, stojeća mrtva stabla, živa stabla i gromade i saguaros). [16]

Populacija divljeg Harrisovog jastreba opada zbog gubitka staništa, međutim, pod određenim okolnostima, poznato je da se oni presele u razvijena područja. [17]

Ova vrsta se javlja u relativno stabilnim skupinama. Hijerarhija dominacije javlja se kod Harrisovih jastrebova, gdje je zrela ženka dominantna ptica, a zatim odrasli mužjak, a zatim mladi prethodnih godina. Grupe obično uključuju od 2 do 7 ptica. Ptice ne samo da surađuju u lovu, već pomažu i u procesu gniježđenja. [18] Poznato je da nijedna druga ptica grabljivica lovi u skupinama tako rutinski kao ova vrsta. [19]

Uređivanje hranjenja

Prehrana Harrisovog sokola sastoji se od malih stvorenja uključujući ptice, guštere, sisavce i velike kukce. Budući da često lovi u skupinama, Harrisov jastreb može srušiti i veći plijen. [20] Iako nije osobito čest, Harrisov jastreb može uzeti plijen težak preko 2 kg (4,4 lb), kao što su odrasli zečevi, velika plava čaplja (Ardea Herodias) i poluodrasle divlje purane (Meleagris gallapavo). [21] [22] [23] Pustinjski rep (Syvilagus auduboni), vodeća vrsta plijena na sjeveru područja Harrisovog sokola, obično teži 800 g (1,8 lb) ili manje. [24] Nedvojbeno zato što često proganja veliki plijen, ovaj jastreb ima veće i jače noge, s dugim kandžama i većim, istaknutijim kukastim kljunom od većine drugih grabljivica svoje veličine. [9] Lokalno, drugi buteoninski jastrebovi, uključujući žutog sokola, crvenorepanog jastreba i bijelorepanog jastreba također love prvenstveno zimzele i zečeve, ali svaki je veći, težak oko 500 g (18 oz), 300 g (11 oz) i 200 g (7,1 oz), u prosjeku više od Harrisovog sokola. [25] [26] [27] [28] [29]

U jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Država, najčešća vrsta plijena (u padajućem redoslijedu prevalencije) su pustinjski pamuk (Syvilagus auduboni), istočni pamučni rep (Syvilagus floridanus), crnorepi zec (Lepus californicus), vjeverica (Ammopsermophilus spp. i Spermophilus spp.), šumski štakori (Neotoma spp.), štakori klokani (Dipodomys spp.), džepni gopher (Geomys i Thomomys spp.), Gambelove prepelice (Callipepla gambelii), ljuskasta prepelica (C. squamata), sjeverni bob (Colinus virginianus), kaktusov hren (Campylorhynchus brunneicapillus), sjeverna ptica rugalica (Mimus polyglottos), pustinjski bodljasti gušteri (Sceloporus magister), i skinks (Eumeces spp.) [30] [31] U tropima, Harrisovi jastrebovi su se prilagodili uzimanju plijena nekoliko vrsta, uključujući one poput pilića i europskih zečeva koje je uveo čovjek. [32] [33] U Čileu, obični degu (Octodon degus) čini 67,5% plijena. [34]

Lov Uredi

Dok je većina grabljivica usamljena, okupljaju se samo radi razmnožavanja i migracije, Harrisovi jastrebovi će loviti u kooperativnim skupinama od dva do šest. Vjeruje se da je to prilagodba na nedostatak plijena u pustinjskoj klimi u kojoj žive. U jednoj tehnici lova, mala skupina leti naprijed i izviđa, zatim drugi član grupe leti naprijed i izviđa, i to se nastavlja sve dok se plijen ne spakuje i dijeli. U drugom se svi jastrebovi rašire oko plijena, a jedna ptica ga izbaci. [35] Harrisovi jastrebovi će često loviti plijen pješice i prilično su brzi na tlu, a njihove duge, žute noge su prilagođene za to, jer većina jastrebova ne provodi toliko vremena na tlu. Skupine Harrisovih jastrebova obično su uspješnije u hvatanju plijena od sokolova samotnjaka, a grupe od dvije do četiri jedinke imaju

10% veće stope uspjeha po dodatnom pojedincu. [36]

Uzgoj Edit

Gnijezde se na malim stablima, grmovima ili kaktusima. Gnijezda su često zbijena, napravljena od štapića, korijena biljaka i stabljika, a često su obložena lišćem, mahovinom, korom i korijenjem biljaka. Grade ih uglavnom ženke. Obično postoje dva do četiri bijela do plavkasto bijela jaja ponekad s mrljama blijedosmeđe ili sive boje. Mladunci počinju svijetlo žuti, ali za pet do šest dana poprime bogatu smeđu boju. [37]

Vrlo često će tri sokola posjećivati ​​jedno gnijezdo: dva mužjaka i jedna ženka. [20] Raspravlja se o tome je li ovo poliandrija ili ne, jer se može zamijeniti sa stajanjem na leđima (jedna ptica stoji na leđima druge). [38] Većinu inkubacije obavlja ženka. Jaja se izlegu za 31 do 36 dana. Mladi počinju istraživati ​​izvan gnijezda sa 38 dana, a perju se ili počinju letjeti s 45 do 50 dana. Ženka se ponekad razmnožava dva ili tri puta u godini. [37] Mladi mogu ostati s roditeljima do tri godine, pomažući u podizanju kasnijeg legla. Poznato je da su gnijezda prethodili kojotima (Canis latrans), zlatni orlovi (Aquila chrysaetos), crvenorepi jastrebovi (Buteo jamaicensis), velike rogate sove (Bubo virginianus) i jata običnih gavrana (Corvus corax), grabežljivci vjerojatno previše strašni da bi bili potpuno istisnuti kooperativnom obranom gnijezda Harrisovog sokola. Niti jedan izvještaj ne pokazuje grabež nad odraslim osobama u Sjedinjenim Državama i Harrisov se jastreb može smatrati vrhunskim grabežljivcem, iako bi ih vjerojatno grabežljivci poput orlova i velikih sova bili sposobni ubiti. [39] U Čileu, orlovi crnih prsa (Geranoaetus melanoleucus) vjerojatno su grabežljivci. [40]

Sokolarstvo Uredi

Otprilike od 1980. Harrisovi se jastrebovi sve više koriste u sokolarstvu i sada su najpopularniji jastrebovi na Zapadu (izvan Azije) u tu svrhu, jer su jedni od najlakših za dresiranje i najdruštveniji. [41]

Uvježbani Harrisovi jastrebovi korišteni su za uklanjanje neželjene populacije golubova s ​​londonskog Trafalgar Squarea, [ potreban je citat ] i s teniskih terena u Wimbledonu. [42]

Dresirani Harrisovi jastrebovi su korišteni za smanjenje ptica od strane sokolara u Sjedinjenim Državama na raznim mjestima, uključujući odmarališta i industrijska mjesta. [43]

U umjetnosti Uredi

John James Audubon ilustrirao je Harrisovog sokola Ptice Amerike (objavljeno, London 1827–38) kao ploča 392 s naslovom "Louisiana Hawk -Buteo harrisi". Slika je ugravirana i obojena u radionicama Roberta Havella u Londonu 1837. Originalni akvarel Audubona kupilo je New York History Society gdje ostaje do danas (siječanj 2009.). [44]


Zabavne činjenice o pticama tajnicama

Ptica tajnica može izgledati pomalo čudno, ali njezine neobično duge noge zapravo je čine izuzetno dobro prilagođenom svojoj kopnenoj niši i pružaju primjere brojnih zanimljivih bioloških koncepata.

Kopnene ptice

Ptice tajnice većinu vremena provode krećući se pješice, a ne letom. Iako ove ptice mogu letjeti, mahanje njihovim krilima je naporno i zahtijeva puno energije. Kao rezultat toga, kada ptice tajnice lete, one imaju tendenciju da uzleću bez mahanja krilima ili koriste termalne stupove koji im mogu pomoći da se podignu do visine od 12 500 stopa (3 800 metara). Zbog ovih poteškoća u letenju i njihove lakoće u kretanju po zemlji, ptice tajnice lete samo kada je to potrebno, na primjer kako bi dosegle svoja gnijezda na drveću ili izvodile udvaranje.

Međutim, ptice tajnice nisu jedina vrsta koja je razvila kopneni način života. Zapravo, određene ptice, uključujući pingvine, kivije i nojeve, evoluirale su tako da se potpuno odrekle letenja. S obzirom na to da kopnene vrste ptica pripadaju različitim nepovezanim taksonomskim skupinama, jasno je da se gubitak sposobnosti dobrog letenja (ili uopće) dogodio u brojnim odvojenim prilikama tijekom povijesti, što je vjerojatno ustupilo mjesto prilagodbama koje su tim pticama omogućile da napreduju na kopnu. .

Jedinstvena tehnika lova

Ptice tajnice koriste brojne inovativne tehnike lova kako bi uhvatile i ubile svoj plijen. Na primjer, kada traže plijen, gaze po vegetaciji kako bi istjerali životinje s područja visoke trave. Zatim jure svoj plijen i udaraju ga kljunom ili nogama sve dok životinja ne bude mrtva ili barem dovoljno omamljena da jede. Utvrđeno je da su ove ptice sposobne udariti svoj plijen nogama koristeći silu koja je do 5 puta veća od težine vlastite tjelesne težine, uz period kontakta od samo 10-15 milisekundi, što ih čini izuzetno dobro prilagođenim ovom stilu lova.

Stopala ptica tajnica imaju vrlo kratke prste i ograničenu sposobnost hvatanja. Stoga, umjesto da nose plijen nogama kao druge ptice grabljivice, obično ga odmah pojedu ili odnesu u kljunu. Ptice tajnice obično jedu svoj plijen cijeli, iako će ga ponekad držati pritisnutim nogama dok ga razdiraju, slično kao i druge ptice grabljivice.

Strijelac zmija

Taksonomski naziv za ptice sekretarice, Strijelac serpentarius, u prijevodu znači ‘strijelac zmija’ i odražava sposobnost ove ptice da ubije čak i opasne otrovne vrste zmija koristeći svoju karakterističnu tehniku ​​gaženja. Dok joj snažan udarac nogom omogućuje da omami ili čak ubije zmije otrovnice, uključujući guje i kobre, ima i niz drugih značajki koje sprječavaju da je plijen smrtno ugrize. Na primjer, čvrste ljuske na potkoljenicama ovih ptica štite ih od mogućih ugriza za noge. Osim toga, njihova duga krila koja mahaju služe kao odvraćanje pažnje od drugih, ranjivijih dijelova tijela, jer ugriz zmije u šuplje pero ne bi nanio nikakvu štetu ovim pticama.


Grabljivice se obično gnijezde u izoliranim parovima i ovise o lovnom području koje se može kretati od 1 do preko 300 četvornih kilometara. Mjesto gnijezda obično bira ženka, a gnijezdo grade dva partnera. Nakon toga mužjak lovi i daje hranu ženki koja mora biti prikladna za polaganje, inkubaciju i zaštitu mladih.

Sezona parenja
U Sjevernoj Americi, neke vrste grabljivica započinju sezonu parenja dovoljno rano u proljeće kada još uvijek može biti snijega na tlu. Doista, za određene velike vrste, vrijeme potrebno za odabir partnera, izgradnju gnijezda, inkubaciju jaja i uzgoj mladih može biti znatno dugo. Za ove vrste ključno je početi rano i brinuti se za mlade dovoljno dugo nakon što se izlegu. Budući da za uzgoj jednog pilića može potrajati više od godinu dana, određene vrste orlova posvete se 3 godine uzgoju 2 mlada. Ostale manje vrste grabljivica kao što su mali sokolovi i jastrebovi moraju podnijeti puno kraće razdoblje reprodukcije od oko 100 dana u kojem moraju odabrati partnera, položiti i inkubirati jaja te odgajati mlade!

Gnijezde i ptice koje se ne gnijezde
Ptice koje nađu partnera i gnijezde se nazivaju gnjezdaricama ili gnijezdama, dok se druge ptice koje ne nalaze nazivaju pticama koje se ne gnijezde. Ptice koje se ne gnijezde su obično mlade odrasle ptice, bez svog odraslog perja, i još nisu spremne preuzeti ulogu roditelja. Također se može dogoditi da se odrasle osobe koje nisu pronašle partnera ili teritorij smatraju negnijezdećim.

Formiranje para
Kod većine grabljivica mužjaci i ženke imaju vrlo slično perje. Najčešći način razlikovanja mužjaka i ženki kod grabljivica je po veličini da je ženka obično veća od mužjaka. Stoga boja perja ne igra ulogu pri odabiru partnera (partnera). Mnogi dnevni grabljivici sudjeluju u "bračnim paradama" gdje mužjak i ženka lete blizu jedan drugome, mužjak se pretvara da napada ženku i dvije hvatajuće kandže i izvode zračne akrobacije. Može se vidjeti kako lete jedan preko drugog, spiralno se vrte prije nego što puste. Druge povorke prikazuju mužjaka kako se više puta klanja ženki ili donosi hranu ženki u pokušaju da pokaže svoje lovačke sposobnosti.

Grabljivice su obično monogamne, odnosno ostat će s istim partnerom barem cijelo reproduktivno razdoblje. Smatra se da ćelavi orlovi i sove ušare stvaraju parove tijekom dužeg razdoblja, ponekad i doživotno. Parovi se obično rastaju preko zime, a godinu nakon toga ponovno se okupljaju na istom teritoriju. Međutim, određene vrste imaju tendenciju da budu donekle poligamne i mužjak se može pariti s nekoliko ženki ili obrnuto. Mužjaci sjeverne eje često imaju nekoliko partnera koje moraju hraniti. Međutim, može se dogoditi da će nesretna ženka otići potražiti drugog mužjaka ako prvi nije dovoljno pažljiv.

Suradnja

Nekoliko vrsta grabljivica su kooperativne, što znači da druge ptice koje se ne gnijezde pomažu paru koji se gnijezdi u njihovim zadacima. U Harris Hawksu, na primjer, mladi iz prethodne godine često ostaju sa svojim roditeljima i pomažu u hranjenju i zaštiti trenutne čorbe (gnijezdeći se mladunčad) što roditeljima često omogućuje stvaranje druge kvačice. Pomagači stječu iskustvo i doprinose reproduktivnom uspjehu svoje obitelji. Parovi drugih vrsta sokola i jastrebova također mogu imati pomoć nepovezanih pomagača.

Mnoge ptice imaju tendenciju da se vrate u gnijezdo na istom mjestu gdje su rođene. To također znači da su područja koja koriste određene vrste dobro uspostavljena. Velike grabljivice obično se gnijezde na visokim stablima ili na rubovima litica, a mogu koristiti grane ili lišće kao materijal za gniježđenje. Nakon što je gnijezdo izgrađeno, materijali se dodaju iz godine u godinu. Ako se par ne vrati sljedeće godine, gnijezdo će vjerojatno koristiti drugi par iste vrste ili druga životinja. Neka gnijezda mogu narasti do vrlo velikih veličina, a rekord za najveće gnijezdo ćelavog orla je 8 četvornih metara, što predstavlja 100 godina truda. Ptice grabljivice gnijezde se i na tlu ili u jazbinama, u dupljama drveća, u gnijezdištima, u napuštenim gnijezdima, na zgradama i drugim ljudskim strukturama poput stupova visokonaponskih žica.

Poznato je da se Osprey i određene vrste sokola i zmajeva gnijezde u kolonijama (skupine blisko raspoređenih gnijezda) kada je plijena u izobilju i ima manje razloga za natjecanje i agresiju.

Čin parenja dopušta mužjaku da odloži svoju spermu u ženku kako bi oplodila njezina jajašca i proizvela mlade. Da bi to učinio, mužjak će pokušati skočiti na leđa ženki. Ako je prijemčiva, podići će svoj rep i spustiti glavu, mužjak na vrhu, a zatim spustiti rep u nastojanju da uskladi svoju kloaku s njezinom i odloži svoju spermu. Tijekom sezone parenja, par će to ponoviti stotine puta.

Jaja

Jaja izlaze iz kloake ženke. Leže se jedan po jedan, obično svaki drugi ili 3. dan, a ne izlegu se u isto vrijeme. Broj položenih jaja uvelike ovisi o veličini vrste i zdravlju majke, varira od 1 jajeta za kondora do 6 ili više za manje vrste. Kako bi potaknuli parove ugroženih vrsta da polažu više jaja, znanstvenici mogu dobiti dozvolu za prikupljanje prve serije jaja kako bi ih inkubirali u posebnom inkubatoru, a često će par položiti još jednu seriju, ili kladu. Jaja inkubirana u zatočeništvu izleći će se i biti puštena natrag u divljinu kada budu dovoljno velika.

Inkubacija

Nakon što se snese prvo jaje, počinje inkubacija, a to je kada ženka (ili mužjak) sjedne na jaja kako bi ih tijelo zagrijalo, pomažući piliću da se razvije. Tijekom inkubacije ženku hrani mužjak i ostaje u gnijezdu, okrećući jaja s vremena na vrijeme kako bi bolje rasporedila toplinu. Pri kraju razvoja, pilići se mogu čuti kako vire u jajima. Izležavanje iz jajeta može potrajati 1 ili 2 dana. Mlada ptica će razbiti ljusku koristeći poseban urez na svom kljunu koji se zove “zub za jaja”. Zub od jaja brzo nestaje nakon izlijeganja.

Roditeljstvo

Iznenađujuće, ptice grabljivice su vrlo pažljivi roditelji. Tijekom sezone parenja ženka će boraviti u gnijezdu, inkubirati, hraniti i štititi mlade. Mužjak mora hraniti ženku kako bi osigurao da ostane zdrava. Ponekad će zamijeniti hranu u letu. Kada mužjak donese hranu u gnijezdo, ženka je kida na male komadiće koje daje mladima. Mužjak će nastaviti lov na nju i mlade dok svi ne budu spremni napustiti gnijezdo. Kod supova se zadaci ravnomjernije dijele jer su čistači.

Kad su mladi spremni za letenje, nazivamo ih mladuncima. Roditelji će potaknuti mlade da lete prema njima po svoj obrok. Mladunci će uskoro moći slijediti svoje roditelje i naučit će sami loviti. Ovo razdoblje učenja može trajati nekoliko tjedana za male vrste ili mnogo mjeseci za veće poput orlova i kondora.

Mladi grabljivice

Nakon izlijeganja, mlada grabljivica ne nalikuje puno na svog roditelja, bit će prekrivena bijelim ili sivim perjem. Ženka će ga nastaviti grijati i štititi od sunca, kiše i snijega. Može postojati dobna razlika od nekoliko dana između prvih položenih mladih i zadnjih, nije rijetkost da najmlađi i najmanji umru od gladi jer se ne mogu natjecati s većom braćom i sestrama, a ponekad će najstariji jednostavno pojesti najmlađe. Mlade ptice brzo rastu, a ovisno o vrsti, mogu biti spremne napustiti gnijezdo 2 do 12 tjedana nakon izlijeganja nakon što im uraste perje (rectrices i remiges). U ovom trenutku će također dostići svoju punu veličinu.


Sadržaj

Uobičajeni nazivi za razne ptice grabljivice temelje se na strukturi, ali mnoga tradicionalna imena ne odražavaju evolucijske odnose među skupinama.

    obično su velike ptice s dugim, širokim krilima i masivnim nogama. Orlovi s čizmama imaju noge i stopala pernate do prstiju i grade vrlo velika gnijezda.
  • Pravi jastrebovi su ptice grabljivice srednje veličine koje obično pripadaju rodu Accipiter (Pogledaj ispod). To su uglavnom šumske ptice koje love iznenadnim udarima sa skrivenog grgeča. Obično imaju duge repove za čvrsto upravljanje. su srednje velike grabljivice s robusnim tijelom i širokim krilima, ili, alternativno, bilo koja ptica iz roda Buteo (također poznat kao "jastrebovi" u Sjevernoj Americi, dok se "zujac" kolokvijalno koristi za supove). su velike, vitke ptice poput jastreba s dugim repovima i dugim tankim nogama. Većina koristi kombinaciju oštrog vida i sluha za lov na male kralježnjake, klizeći na svojim dugim širokim krilima i kružeći nisko nad travnjacima i močvarama. imaju duga krila i relativno slabe noge. Velik dio svog vremena provode leteći. Uzet će živi plijen kralježnjaka, ali se uglavnom hrane kukcima ili čak strvinom.
  • Osprey, jedna vrsta pronađena diljem svijeta koja je specijalizirana za ulov ribe i gradi velika gnijezda. su ptice promjenjive veličine, tipično specijalizirane za noćni lov. Lete gotovo nečujno zbog svoje posebne strukture perja koja smanjuje turbulenciju. Imaju posebno akutan sluh i noćni vid.
  • Ptica tajnica, pojedinačna vrsta s velikim tijelom i dugim, šiljastim nogama endemska za otvorene travnjake podsaharske Afrike. su grabljivice koje se hrane strvinom iz dvije različite biološke obitelji: supovi starog svijeta (Accipitridae), koji se javljaju samo na istočnoj hemisferi i supovi Novog svijeta (Cathartidae), koji se javljaju samo na zapadnoj hemisferi. Pripadnici obje skupine imaju glavu djelomično ili potpuno bez perja. su ptice grabljivice srednje veličine s dugim šiljastim krilima. Mnogi su posebno brzi letači. Pripadaju obitelji Falconidae, samo u dalekom srodstvu s gornjim Accipitriformes. su posebna podskupina Falconidae jedinstvena za Novi svijet i najčešća u Neotropima – njihova široka krila, gola lica i apetiti generala sugeriraju određenu razinu konvergencije s bilo kojim Buteo ili ptice supovi, ili oboje. , [7] velike južnoameričke ptice s dugim nogama na štulama koje zauzimaju sličnu ekološku nišu kao i ptice tajnice. Oni su ujedno i najbliži rođaci izumrlih "teror ptica".

Mnogi od ovih naziva grupa na engleskom jeziku izvorno su se odnosili na određene vrste koje se susreću u Britaniji. Kako su ljudi koji govore engleski putovali dalje, poznata imena primjenjivana su na nove ptice sa sličnim karakteristikama. Nazivi koji su generalizirani na ovaj način uključuju: zmaj (Milvus milvus), vrabac-jastreb ili vrabac (Accipiter nisus), jastreb (Accipiter gentilis), vjetruša (Falco tinninculus), hobi (Falco subbuteo), eja (pojednostavljeno od "kokoš-eja", Circus cyaneus), zugar (Buteo buteo).

Neka imena nisu generalizirana i odnose se na pojedinačne vrste (ili skupine blisko povezanih (pod)vrsta), kao što je merlin (Falco columbarius).

Povijesne klasifikacije Uredi

Taksonomija Carla Linnaeusa grupirala je ptice (razred Aves) u redove, rodove i vrste, bez formalnog ranga između roda i reda. Sve ptice grabljivice smjestio je u jedan red, Accipitres, dijeleći ovo u četiri roda: Vultur (lešinari), Falco (orlovi, jastrebovi, sokoli, itd.), Strix (sove), i Lanije (šrajci). Ovaj pristup slijedili su kasniji autori kao što su Gmelin, Latham i Turnton.

Louis Pierre Veillot koristio je dodatne činove: red, pleme, obitelj, rod, vrstu. Ptice grabljivice (red Accipitres) bile su podijeljene na dnevna i noćna plemena, a sove su ostale monogenerične (obitelj Ægolii, rod Strix), dok su dnevne grabljivice podijeljene u tri obitelji: Vulturini, Gypaëti i Accipitrini. [8]

Tako su Veillotove obitelji bile slične rodovima Linnaean, s tom razlikom što šrakovi više nisu bili uključeni među ptice grabljivice. Pored originala Vultur i Falco (sada smanjen u opsegu), Veillot je usvojio četiri roda od Savignyja: Phene, Halićetus, Pandion, i Elanus. Također je predstavio pet novih rodova supova (Gipagus, Catharista, Daptrius, Ibikter, Poliborus) [bilješka 1] i jedanaest novih rodova akcipitrina (Aquila, Circaëtus, Cirkus, Buteo, Milvus, Iktinia, Physeta, Harpija, Spizaëtus, Asturina, Sparvije).

Suvremena sistematika Uredi

Vjeruje se da je red Accipitriformes nastao prije 44 milijuna godina kada se odvojio od zajedničkog pretka ptice tajnice (Strijelac serpentarius) i vrsta acipitrida. [9] Filogenija Accipitriformes je složena i teško ju je razotkriti. U mnogim filogenetskim studijama uočene su raširene parafilije. [10] [11] [12] [13] [14] Novije i detaljnije studije pokazuju slične rezultate. [15] Međutim, prema nalazima studije iz 2014., sestrinski odnos između većih klada Accipitriformes bila dobro podržana (npr. odnos Harpagus zmajevi do zujaka i morskih orlova i ova posljednja dva s Accipiter jastrebovi su sestrinske svojte klade koja sadrži Aquilinae i Harpiinae). [9]

Dnevne ptice grabljivice formalno su razvrstane u šest obitelji dva reda.

Te su obitelji tradicionalno bile grupirane u jedan red Falconiformes, ali su sada podijeljene u dva reda, Falconiformes i Accipitriformes. Cathartidae su ponekad odvojeno smještene u proširenu obitelj roda, Ciconiiformes, i mogu biti podignute u vlastiti red, Cathartiiformes.

Ptica tajnica i/ili oruga ponekad se navode kao podfamilije Acciptridae: Sagittariinae i Pandioninae, respektivno.

Australski zmaj s velikim krilima član je obitelji Accipitridae, iako je noćna ptica.

Noćne ptice grabljivice - sove - klasificirane su zasebno kao članovi dviju postojećih obitelji iz reda Strigiformes:

Filogenija Uredi

Ispod je pojednostavljena filogenija Telluravesa koji je klada kojoj pripadaju ptice grabljivice, zajedno s vrbaricama i nekoliko loza koje su blizu vrbarica. [16] [17] [18] Redovi u podebljanom tekstu su redovi ptica grabljivica kojima se želi pokazati polifilnost skupine, kao i njihov odnos s drugim pticama.

Accipitriformes (jastrebovi i rođaci)

Coraciimorphae (djetlići, valjci, kljunovi, itd.)

Migratorno ponašanje evoluiralo je više puta unutar akcipitidnih grabljivica.

Najraniji događaj dogodio se prije gotovo 14 do 12 milijuna godina. Čini se da je ovaj rezultat jedan od najstarijih do sada objavljenih datuma u slučaju ptica grabljivica. [9] Na primjer, prethodna rekonstrukcija migracijskog ponašanja u jednom Buteo klada [14] s rezultatom nastanka migracije prije oko 5 milijuna godina također je podržana tom studijom.

Migratorne vrste grabljivica možda su imale južno podrijetlo jer se čini da sve glavne loze unutar Accipitridae potječu iz jednog od biogeografskih područja južne hemisfere. Pojava migracijskog ponašanja dogodila se u tropima paralelno s širenjem raspona migratornih vrsta na umjerena staništa. [9] Slični rezultati južnog podrijetla u drugim taksonomskim skupinama mogu se naći u literaturi. [19] [20] [21]

Rasprostranjenost i biogeografska povijest uvelike određuju podrijetlo seobe ptica grabljivica. Na temelju nekih komparativnih analiza, širina prehrane također utječe na evoluciju migracijskog ponašanja u ovoj skupini, [9] ali njezinu relevantnost treba dodatno istražiti. Čini se da je evolucija migracije životinja složena i teška tema s mnogim neodgovorenim pitanjima.

Nedavna studija otkrila je nove veze između migracije i ekologije, povijesti života grabljivica. Kratak pregled sažetka objavljenog rada pokazuje da su se „veličina kvačila i strategije lova pokazale kao najvažnije varijable u oblikovanju područja distribucije, a geografske razlike mogu prikriti važne odnose između životnih povijesnih osobina i migracijskog ponašanja. Zapad Palearktičko-afrotropski i migracijski sustavi Sjeverne i Južne Amerike bitno se razlikuju od istočnopalearktičko-indomalajskog sustava, zahvaljujući prisutnosti nasuprot odsutnosti ekoloških barijera." [22] Modeliranje maksimalne entropije može pomoći u odgovoru na pitanje: zašto vrsta zimuje na jednom mjestu, dok su druge negdje drugdje. Čimbenici povezani s temperaturom i oborinama razlikuju se u ograničenju distribucije vrsta. "To sugerira da se migracijska ponašanja razlikuju između tri glavna migracijska puta za ove vrste" [22] što može imati važne posljedice za očuvanje u zaštiti grabljivica migratornih.

Poznato je da ptice grabljivice (Raptori) pokazuju obrasce spolnog dimorfizma. Uobičajeno se vjeruje da se dimorfizmi pronađeni u grabljivica javljaju zbog spolnog odabira ili čimbenika okoliša. In general, hypotheses in favor of ecological factors being the cause for sexual dimorphism in raptors are rejected. This is because the ecological model is less parsimonious, meaning that its explanation is more complex than that of the sexual selection model. Additionally, ecological models are much harder to test because a great deal of data is required. [23]

Dimorphisms can also be the product of intrasexual selection between males and females. It appears that both sexes of the species play a role in the sexual dimorphism within raptors females tend to compete with other females to find good places to nest and attract males, and males competing with other males for adequate hunting ground so they appear as the most healthy mate. [24] It has also been proposed that sexual dimorphism is merely the product of disruptive selection, and is merely a stepping stone in the process of speciation, especially if the traits that define gender are independent across a species. Sexual dimorphism can be viewed as something that can accelerate the rate of speciation. [25]

In non-predatory birds, males are typically larger than females. However, in birds of prey, the opposite is the case. For instance, the kestrel is a type of falcon in which males are the primary providers, and the females are responsible for nurturing the young. In this species, the smaller the kestrels are, the less food is needed and thus, they can survive in environments that are harsher. This is particularly true in the male kestrels. It has become more energetically favorable for male kestrels to remain smaller than their female counterparts because smaller males have an agility advantage when it comes to defending the nest and hunting. Larger females are favored because they can incubate larger numbers of offspring, while also being able to breed a larger clutch size. [26]

It is a long-standing belief that birds lack any sense of smell, but it has become clear that many birds do have functional olfactory systems. Despite this, most raptors are still considered to primarily rely on vision, with raptor vision being extensively studied. A 2020 review of the existing literature combining anatomical, genetic, and behavioural studies showed that, in general, raptors have functional olfactory systems that they are likely to use in a range of different contexts. [27]

Some evidence supports the contention that the African crowned eagle occasionally views human children as prey, with a witness account of one attack (in which the victim, a seven-year-old boy, survived and the eagle was killed), [28] and the discovery of part of a human child skull in a nest. This would make it the only living bird known to prey on humans, although other birds such as ostriches and cassowaries have killed humans in self-defense and a lammergeier might have killed Aeschylus by accident. [29] Many stories of Brazilian Indians speak about children mauled by Uiruuetê, the Harpy Eagle in Tupi language. [ potreban je citat ] Various large raptors like golden eagles are reported attacking human beings, [30] but its unclear if they intend to eat them or if they have ever been successful in killing one.

Some fossil evidence indicates large birds of prey occasionally preyed on prehistoric hominids. The Taung Child, an early human found in Africa, is believed to have been killed by an eagle-like bird similar to the crowned eagle. The extinct Haast's eagle may have preyed on humans in New Zealand, and this conclusion would be consistent with Maori folklore. Leptoptilos robustus [31] might have preyed on both Homo floresiensis and anatomically modern humans, and the Malagasy crowned eagle, teratorns, Woodward's eagle and Caracara major [32] are similar in size to the Haast's eagle, implying that they similarly could pose a threat to a human being.


Sadržaj

The osprey was one of the many species described by Carl Linnaeus in his 18th-century work, Systema Naturae, and named as Falco haliaeetus. [2] The genus, Pandion, is the sole member of the family Pandionidae, and used to contain only one species, the osprey (P. haliaetus). Rod Pandion was described by the French zoologist Marie Jules César Savigny in 1809. [3] [4]

Most taxonomic authorities consider the species cosmopolitan and conspecific. A few authorities split the osprey into two species, the western osprey and the eastern osprey.

The osprey differs in several respects from other diurnal birds of prey. Its toes are of equal length, its tarsi are reticulate, and its talons are rounded, rather than grooved. The osprey and owls are the only raptors whose outer toe is reversible, allowing them to grasp their prey with two toes in front and two behind. This is particularly helpful when they grab slippery fish. [5] It has always presented something of a riddle to taxonomists, but here it is treated as the sole living member of the family Pandionidae, and the family listed in its traditional place as part of the order Falconiformes.

Other schemes place it alongside the hawks and eagles in the family Accipitridae—which itself can be regarded as making up the bulk of the order Accipitriformes or else be lumped with the Falconidae into Falconiformes. The Sibley-Ahlquist taxonomy has placed it together with the other diurnal raptors in a greatly enlarged Ciconiiformes, but this results in an unnatural paraphyletic classification. [6]

Uredi klasifikaciju

The osprey is unusual in that it is a single living species that occurs nearly worldwide. Even the few subspecies are not unequivocally separable. There are four generally recognised subspecies, although differences are small, and ITIS lists only the first two. [3]

  • Pandion haliaetus haliaetus(Linnaeus, 1758.): the nominate subspecies, occurring in the Palearctic realm. [7]
  • P. haliaetus carolinensis(Gmelin, 1788.): North America. This form is larger, darker bodied and has a paler breast than the type of the first description. [7]
  • P. haliaetus ridgwayiMaynard, 1887: Caribbean islands. This form has a very pale head and breast compared with nominate haliaetus, with only a weak eye mask. [7] It is non-migratory. Its scientific name commemorates American ornithologistRobert Ridgway. [8]
  • P. haliaetus cristatus(Vieillot, 1816): coastline and some large rivers of Australia and Tasmania. The smallest and most distinctive subspecies, also non-migratory. [7] Some authorities have assigned it full species status [9] as Pandion cristatus, known as the eastern osprey. [10]

Fosilni zapis Uredi

To date there have been two extinct species named from the fossil record. [11] Pandion homalopteron was named by Stuart L. Warter in 1976 from fossils of Middle Miocene, Barstovian age, found in marine deposits in the southern part of California. The second named species Pandion lovensis, was described in 1985 by Jonathan J. Becker from fossils found in Florida and dating to the latest Clarendonian and possibly representing a separate lineage from that of P. homalopteron i P. haliaetus. A number of claw fossils have been recovered from Pliocene and Pleistocene sediments in Florida and South Carolina.

The oldest recognized family Pandionidae fossils have been recovered from the Oligocene age Jebel Qatrani Formation, of Faiyum, Egypt. However they are not complete enough to assign to a specific genus. [12] Another Pandionidae claw fossil was recovered from Early Oligocene deposits in the Mainz basin, Germany, and was described in 2006 by Gerald Mayr. [13]

Etimologija Uredi

Ime roda Pandion derives from Pandíōn Πανδίων , the mythical Greek king of Athens and grandfather of Theseus, Pandion II. Although Pandion II was not used to name a bird of prey, Nisus, a king of Megara, was used for the genus. [14] The species name haliaetus comes from Ancient Greek haliáetos ἁλιάετος [15] from hali- ἁλι- , "sea-" and aetós ἀετός , "eagle". [14]

Podrijetlo od osprey are obscure [16] the word itself was first recorded around 1460, derived via the Anglo-French ospriet and the Medieval Latin avis prede "bird of prey," from the Latin avis praedae though the Oxford English Dictionary notes a connection with the Latin ossifraga or "bone breaker" of Pliny the Elder. [17] [18] However, this term referred to the bearded vulture. [19]

The upperparts are a deep, glossy brown, while the breast is white and sometimes streaked with brown, and the underparts are pure white. The head is white with a dark mask across the eyes, reaching to the sides of the neck. [22] The irises of the eyes are golden to brown, and the transparent nictitating membrane is pale blue. The bill is black, with a blue cere, and the feet are white with black talons. [5] A short tail and long, narrow wings with four long, finger-like feathers, and a shorter fifth, give it a very distinctive appearance. [23]

The sexes appear fairly similar, but the adult male can be distinguished from the female by its slimmer body and narrower wings. The breast band of the male is also weaker than that of the female, or is non-existent, and the underwing coverts of the male are more uniformly pale. It is straightforward to determine the sex in a breeding pair, but harder with individual birds. [23]

The juvenile osprey may be identified by buff fringes to the plumage of the upperparts, a buff tone to the underparts, and streaked feathers on the head. During spring, barring on the underwings and flight feathers is a better indicator of a young bird, due to wear on the upperparts. [22]

In flight, the osprey has arched wings and drooping "hands", giving it a gull-like appearance. The call is a series of sharp whistles, described as cheep, cheep ili yewk, yewk. If disturbed by activity near the nest, the call is a frenzied cheereek! [24]

The osprey is the second most widely distributed raptor species, after the peregrine falcon, and is one of only six land-birds with a cosmopolitan distribution. It is found in temperate and tropical regions of all continents, except Antarctica. In North America it breeds from Alaska and Newfoundland south to the Gulf Coast and Florida, wintering further south from the southern United States through to Argentina. [25] It is found in summer throughout Europe north into Ireland, Scandinavia, Finland and Great Britain though not Iceland, and winters in North Africa. [26] In Australia it is mainly sedentary and found patchily around the coastline, though it is a non-breeding visitor to eastern Victoria and Tasmania. [27]

There is a 1,000 km (600 mi) gap, corresponding with the coast of the Nullarbor Plain, between its westernmost breeding site in South Australia and the nearest breeding sites to the west in Western Australia. [28] In the islands of the Pacific it is found in the Bismarck Islands, Solomon Islands and New Caledonia, and fossil remains of adults and juveniles have been found in Tonga, where it probably was wiped out by arriving humans. [29] It is possible it may once have ranged across Vanuatu and Fiji as well. It is an uncommon to fairly common winter visitor to all parts of South Asia, [30] and Southeast Asia from Myanmar through to Indochina and southern China, Indonesia], Malaysia and the Philippines. [31]

The worldwide distribution of the species is unusual for land-based birds, and only recognised in five other species. [32] [a]

Uređivanje prehrane

Ospreys have vision that is well adapted to detecting underwater objects from the air. Prey is first sighted when the osprey is 10–40 m (33–131 ft) above the water, after which the bird hovers momentarily then plunges feet first into the water. [34] They catch fish by diving into a body of water, oftentimes completely submerging their entire bodies. As an osprey dives it adjusts the angle of its flight to account for the distortion of the fish's image caused by refraction. Ospreys will typically eat on a nearby perch, but have also been known to carry fish for longer distances. [35]

Occasionally, the osprey may prey on rodents, rabbits, hares, other birds, [36] and small reptiles. [37]

Adaptations Edit

The osprey has several adaptations that suit its piscivorous lifestyle:

  • reversible outer toes [38]
  • sharp spicules on the underside of the toes [38]
  • closable nostrils to keep out water during dives
  • backwards-facing scales on the talons which act as barbs to help hold its catch
  • dense plumage which is oily and prevents its feathers from getting waterlogged. [39]

Reprodukcija Uredi

The osprey breeds near freshwater lakes and rivers, and sometimes on coastal brackish waters. Rocky outcrops just offshore are used in Rottnest Island off the coast of Western Australia, where there are 14 or so similar nesting sites of which five to seven are used in any one year. Many are renovated each season, and some have been used for 70 years. The nest is a large heap of sticks, driftwood, turf or seaweed built in forks of trees, rocky outcrops, utility poles, artificial platforms or offshore islets. [33] [40] As wide as 2 meters and weighing about 135 kg, large nests on utility poles may be fire hazards and have caused power outages. [41]

Generally, ospreys reach sexual maturity and begin breeding around the age of three to four, though in some regions with high osprey densities, such as Chesapeake Bay in the United States, they may not start breeding until five to seven years old, and there may be a shortage of suitable tall structures. If there are no nesting sites available, young ospreys may be forced to delay breeding. To ease this problem, posts are sometimes erected to provide more sites suitable for nest building. [42] In some regions ospreys prefer transmission towers as nesting sites, e.g. in East Germany. [43]

The nesting platform design developed by one organization, Citizens United to Protect the Maurice River and Its Tributaries, Inc. has become the official design of the State of New Jersey, U.S. The nesting platform plans and materials list, available online, have been utilized by people from a number of different geographical regions. [44] Osprey-watch.org is the global site for mapping osprey nest locations and logging observations on reproductive success. [45]

The oldest European wild osprey on record lived to be over thirty years of age. In North America, great horned owls (Bubo virginianus), golden eagles (Aquila chrysaetos), and bald eagles (Haliaeetus leucocephalus) are the only major predators of ospreys, capable of taking both nestlings and adults. [37] [48] [49] [50] [51] However, kleptoparasitism by bald eagles, where the larger raptor steals the osprey's catch, is more common than predation. The white-tailed eagle (Haliaeetus albicilla), which is very similar to the bald eagle, may harass or prey on the osprey in Eurasia. [52] Raccoons (Procyon lotor) can be a serious threat to nestlings or eggs if they can access the nest. [53] Endoparasitic trematodes (Scaphanocephalus expansus i Neodiplostomum spp.) have been recorded in wild ospreys. [54]

Migration Edit

European breeders winter in Africa. [55] American and Canadian breeders winter in South America, although some stay in the southernmost U.S. states such as Florida and California. [56] Some ospreys from Florida migrate to South America. [57] Australasian ospreys tend not to migrate.

Studies of Swedish ospreys showed that females tend to migrate to Africa earlier than the males. More stopovers are made during their autumn migration. The variation of timing and duration in autumn was more variable than in spring. Although migrating predominantly in the day, they sometimes fly in the dark hours particularly in crossings over water and cover on average 260–280 km (160–170 mi) per day with a maximum of 431 km (268 mi) per day. [58] European birds may also winter in South Asia, indicated by an osprey tagged in Norway being monitored in western India. [59] In the Mediterranean, ospreys show partial migratory behaviour with some individuals remaining resident, whilst others undertake relatively short migration trips. [60]

Mortality Edit

Swedish ospreys have a significantly higher mortality rate during migration seasons than during stationary periods, with more than half of the total annual mortality occurring during migration. [61] These deaths can also be categorized into spatial patterns: Spring mortality occurs mainly in Africa, which can be traced to crossing the Sahara desert. Mortality can also occur through mishaps with human utilities, such as nesting near overhead electric cables or collisions with aircraft. [62]

The osprey has a large range, covering 9,670,000 km 2 (3,730,000 sq mi) in just Africa and the Americas, and has a large global population estimated at 460,000 individuals. Although global population trends have not been quantified, the species is not believed to approach the thresholds for the population decline criterion of the IUCN Red List (i.e., declining more than 30% in ten years or three generations), and for these reasons, the species is evaluated as Least Concern. [1] There is evidence for regional decline in South Australia where former territories at locations in the Spencer Gulf and along the lower Murray River have been vacant for decades. [28]

In the late 19th and early 20th centuries, the main threats to osprey populations were egg collectors and hunting of the adults along with other birds of prey, [37] [63] but osprey populations declined drastically in many areas in the 1950s and 1960s this appeared to be in part due to the toxic effects of insecticides such as DDT on reproduction. [64] The pesticide interfered with the bird's calcium metabolism which resulted in thin-shelled, easily broken or infertile eggs. [25] Possibly because of the banning of DDT in many countries in the early 1970s, together with reduced persecution, the osprey, as well as other affected bird of prey species, have made significant recoveries. [33] In South Australia, nesting sites on the Eyre Peninsula and Kangaroo Island are vulnerable to unmanaged coastal recreation and encroaching urban development. [28]

Literature Edit

  • The Roman writer Pliny the Elder reported that parent ospreys made their young fly up to the sun as a test, and dispatched any that failed. [65]
  • Another odd legend regarding this fish-eating bird of prey, derived from the writings of Albertus Magnus and recorded in Holinshed'sChronicles, was that it had one webbed foot and one taloned foot. [63][66]
  • The osprey is mentioned in the famous Chinese folk poem "guan guan ju jiu" (關關雎鳩) "ju jiu" 雎鳩 refers to the osprey, and "guan guan" (關關) to its voice. In the poem, the osprey is considered to be an icon of fidelity and harmony between wife and husband, due to its highly monogamous habits. Some commentators have claimed that "ju jiu" in the poem is not the osprey but the mallard duck, since the osprey cannot make the sound "guan guan". [67][68]
  • The Irish poet William Butler Yeats used a grey wandering osprey as a representation of sorrow in The Wanderings of Oisin and Other Poems (1889). [65]
  • There was a medieval belief that fish were so mesmerised by the osprey that they turned belly-up in surrender, [63] and this is referenced by Shakespeare in Act 4 Scene 5 of Coriolanus:

I think he'll be to Rome
As is the osprey to the fish, who takes it
By sovereignty of nature.

Religija Uredi

In Buddhism, the osprey is sometimes represented as the "King of Birds", especially in 'The Jātaka: Or, Stories of the Buddha’s Former Births' , ne 486.

Iconography Edit

  • In heraldry, the osprey is typically depicted as a white eagle, [66] often maintaining a fish in its talons or beak, and termed a "sea-eagle." It is historically regarded as a symbol of vision and abundance more recently it has become a symbol of positive responses to nature, [63] and has been featured on more than 50 international postage stamps. [69]
  • In 1994, the osprey was declared the provincial bird of Nova Scotia, Canada. [70]
  • It is also the official bird of Södermanland, Sweden.
  • The cap badge of Rhodesia's Selous Scouts (1973-1980) was a stylized osprey.
  • Ospreys are a common feature of First Nations artwork in the Pacific Northwest, such as Kwakwakaʼwakw art. They are often used to depict the mythical two-headed Thunderbird.

Sports Edit

The osprey is used as a brand name for various products and sports teams, such as the Ospreys (a Welsh Rugby team) and Seattle Seahawks (an American football team of the National Football League). The official mascot of athletic teams at the University of North Carolina Wilmington is named Sammy C. Hawk.

Other Edit

So-called "osprey" plumes were an important item in the plume trade of the late 19th century and used in hats including those used as part of the army uniform. Despite their name, these plumes were actually obtained from egrets. [71]

Bell Boeing V-22 Osprey, an American tiltrotor military aircraft with both vertical takeoff and landing (VTOL), and short takeoff and landing (STOL) capabilities.

During the 2017 regular session of the Oregon Legislature, there was a short-lived controversy over the western meadowlark's status as state bird versus the osprey. The sometimes-spirited debate included state representative Rich Vial playing the meadowlark's song on his smartphone over the House microphone. [72] A compromise was reached in SCR 18, [73] which was passed on the last day of the session, designating the western meadowlark as the state songbird and the osprey as the state raptor.


Više zanimljivih činjenica

  • Koja je NAJMANJA živa ptica.
  • Ova ptica može HIBERNIRATI mjesecima: obična siromašna volja
  • Najstarija papiga: plava i zlatna ara
  • JEDINE ptice koje mogu letjeti NATRAG: kolibri
  • Najveća vrsta leteće papige je: Hyacinthine Macaw
  • Najrjeđa divlja papiga na svijetu: Spixova ara
  • Papige koje grade "stanove za ptice" : The Papagaj kveker
  • Najčešći jastreb u Sjevernoj Americi
  • Euroazijska sova je najveća sova na svijetu
  • Rekorder za izgovaranje većine riječi: zajednička Budgie (sa više od 1700 riječi)

© 2011 beautyofbirds.com - Sva prava pridržana. Uvjeti korištenja / Ograničenja autorskih prava

Napomena: Svaki sadržaj objavljen na ovoj stranici je komentar ili mišljenje i zaštićen je Slobodom govora. Pruža se samo u obrazovne i zabavne svrhe i ni na koji način nije namijenjena kao zamjena za stručni savjet. Avianweb / BeautyOfBirds ili bilo koji od njihovih autora / izdavača ne preuzimaju nikakvu odgovornost za korištenje ili zlouporabu bilo kojeg objavljenog materijala. Vaše korištenje ove web stranice znači da se slažete s ovim uvjetima.


The Bird That Kicks the Ever-Loving Crap Out of Its Prey

To revist this article, visit My Profile, then View saved stories.

Juvenile secretarybird (sagittarius serpentarius) showing off his amazing crest. Ger Bosma/Getty Images

To revist this article, visit My Profile, then View saved stories.

Birds of prey: soaring, swooping, landing all cool on a branch like it's nothing. Eh, not really for me, says the secretary bird. This avian prefers to kick its victims to death, even snakes. It's this week's episode of Absurd Creatures! Come for the kickboxing, stay for the ➐s hip-hop reference.

Find every episode of Absurd Creatures ovdje. And I’m happy to hear from you with suggestions on what to cover next. If it’s weird and we can find footage of it, it’s fair game. You can get me at [email protected] or on Twitter at @mrMattSimon.

WIRED is where tomorrow is realized. It is the essential source of information and ideas that make sense of a world in constant transformation. The WIRED conversation illuminates how technology is changing every aspect of our lives—from culture to business, science to design. The breakthroughs and innovations that we uncover lead to new ways of thinking, new connections, and new industries.

© 2021 Condé Nast. Sva prava pridržana. Use of this site constitutes acceptance of our User Agreement and Privacy Policy and Cookie Statement and Your California Privacy Rights. Žičano may earn a portion of sales from products that are purchased through our site as part of our Affiliate Partnerships with retailers. The material on this site may not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with the prior written permission of Condé Nast. Ad Choices


Gledaj video: STOP TROVANJU PTICA GRABLJIVICA (Svibanj 2022).